2011. november 22., kedd

Kókuszos szaloncukor / Bounty csoki házilag

Jellemzők: valódi csokival bevont bonbon házilag. Tölteléke - a legtöbb bolti kókuszos desszerttel ellentétben - krémes, nem pedig kemény és műízű. Fényes papírba vagy celofánba csomagolva akár szaloncukor is lehet belőle. A recept alapján több mint 1 kg bonbon készíthető. 
Elkészítési idő: 2 nap
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *** 

Hozzávalók:
  • 1 dl zsíros tejszín (a főzőtejszín nem jó)
  • 30 dkg cukor
  • 25 dkg (1 kockányi) margarin
  • 25 dkg kókuszreszelék
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 2 evőkanál étolaj (a csokihoz!)
  • 20 dkg jó minőségű étcsokoládé vagy tejcsokoládé
  • kisebb tepsi sütőpapírral kibélelve

Elkészítés:
  1. Helyezd a margarint, a vaníliás cukrot, a sót, a cukrot és a tejszínt egy edénybe. Kevergetve, lassú lángon főzd forrásig.
  2. Ha felforrt, vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a kókuszreszeléket. 
  3. Öntsd a kókuszos keveréket egy szabályos téglalap alakú (nem lekerekített sarkokkal rendelkező), sütőpapírral kibélelt tepsibe. A kókusztöltelék kb. 2 cm magasságban legyen a tepsiben.
  4. Takard le a tepsi tetejét folpackkal, majd tedd a hűtőszekrénybe legalább 8-10 órára.
  5. Fordítsd egy gyúródeszkára (vagy egy nagy vágódeszkára) a tepsi tartalmát.
  6. Ha bonbonformát szeretnél belőle, vágd egyenletes kockákra a masszát, ha pedig Bounty-formát, akkor téglatest alakúra. 
  7. Tedd a darabokat egy rácsra (egymás mellé, viszonylag sűrűn, de legyen a kockák között némi hézag is).
  8. Olvaszd fel gőz fölött a csokit, majd keverd el a két evőkanál olajat benne. Öntsd a bevonatot a kókusztöltelékre. Rakd a bonbonokat hűvös helyre.
  9. A házi édességet tárold száraz, hűvös helyen. Jó étvágyat!
Összár: 900-1000 Ft (2011)

Egyéb elnevezések: kókuszos csoki házilag, kókuszos bonbon házilag.