2011. november 14., hétfő

Karácsonyi mézes-diós csillagok

Jellemzők: ízes, linzertészta alapú, karácsonyi fűszerezésű aprósütemény.
Elkészítési idő: 120 perc (pihentetéssel együtt)
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: **** 

Hozzávalók egy tepsinyi adaghoz:
  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg sütőmargarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés őrölt fahéj
  • kevés őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanálnyi ecet
  • 2 teáskanál rumaroma
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojássárgája
  • 10-15 dkg darált dió
  • méz

Elkészítés:
  1. A lisztet gyúrd össze a margarinnal, a sütőporral, a tojássárgájákkal, a fűszerekkel, a rumaromával, az ecettel, egy kevéske sóval és a porcukorral.
  2. Letakarva pihentesd a jól összeállított masszát egy órán át.
  3. Nyújtsd a tésztát egy gyúródeszkán 3 mm vastagságúra, majd szaggass belőlük csillagokat (vagy más formát).
  4. A csillagokat helyezd sütőlemezre és előmelegített sütőben süsd meg világosra.
  5. A megsült, kihűlt csillagok egyik oldalát nyomd először a mézbe, majd a darált dióba.
  6. Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: diós-mézes linzer, csillagsüti, diós-mézes sütemény, diós-mézes süti, karácsonyi apró sütemény.