2011. november 14., hétfő

Alap paradicsomos pizzaszósz recept

Jellemzők: főtt, alap pizzaszósz, sok közismert tésztakorongra ez kerül. Ha nagyobb adagot készítesz, a hűtőszekrényben, zárt dobozba egy hétig, fagyasztóban 2 hónapig eláll a fel nem használt mennyiség.
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók (kb. két 32 cm átmérőjű kerek pizzalaphoz elegendő):
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • egy teáskanál oregánó
  • egy teáskanál bazsalikom
  • egy teáskanál kakukkfű
  • két szem szegfűszeg (vagy egy késhegynyi őrölt szegfűszeg)
  • kevés őrölt pirospaprika
  • egy teáskanál szárított, morzsolt zellerzöld (vagy kevés gumós zeller lereszelve)
  • 2 nagyobb, érett paradicsom megnyúzva, apró kockákra vágva
  • 1 nagy üveges paradicsompüré 
  • fél teáskanál só
  • kevés őrölt fekete bors
  • 3 dkg vaj
  • 4 gerezd fokhagyma pépesítve
  • egy nagy fej hagyma apró kockákra vágva
  • egy teáskanál cukor


Elkészítés:
  1. Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat.
  2. Pirítsd benne a felkockázott vöröshagymát kb. 1 percig.
  3. Keverd bele a friss paradicsomkockákat és a paradicsompürét, add hozzá a többi fűszert, a cukrot és a fokhagymát.
  4. Nagy lángon, sűrűn kavargatva főzd kb. 5 percig a szószt.
  5. Vedd le a lángot és olvaszd szét a szószban a vajdarabot. Sűrűn kevergesd, hogy a zsiradék és a többi alkotóelem homogénné váljon.