Elkészítési idő: 1 éjszakányi lencseáztatás + 80 perc elkészítés
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 25 dkg lencse, a felhasználást megelőző este átmosva, kiválogatva és beáztatva
- füstölt szalonna bőre (opcionális)
- 2 nagy sárgarépa apró kockákra vágva
- 1 petrezselyemgyökér (fehérrépa) apró kockákra vágva
- 20 dkg csiperkegomba darabokra vágva
- 1 pohár tejföl (175 g)
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 nagy fej vöröshagyma finom kockákra vágva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 púpozott evőkanál sertészsír vagy 2 evőkanál étolaj
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál édesnemes pirospaprika
- 1 teáskanál cukor
- só
Elkészítés:
- A lecsöpögtetett lencsét főzd puhára 1 babérlevél (és ízlés szerint füstölt szalonnabőr) kíséretében kb. 1 liter vízben.
- A hagymát pirítsd meg a zsiradékon.
- Ha megpirult, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát, a fokhagymát és kevéske vizet. Alaposan keverd össze.
- Szórd rá a zöldségeket és a gombadarabokat, sózd meg, s párold puhára.
- Keverd el a lencsét (a levével együtt) a puhára főtt zöldségekkel és a gombával. Főzd pár percig.
- Készíts a lisztből és a tejfölből habarást. Add hozzá a leveshez.
- Sűrítsd be a levest a habarással. Főzd felforrás után kb. 5 percig.
- Ízesítsd citromlével vagy ecettel, illetve egy kevés cukorral végül.
- Jó étvágyat!