2011. november 14., hétfő

Szilveszteri lencseleves egyszerűen

Jellemzők: húsmentes, gazdag leves, különösen szilveszterkor, újév napján fogyasztandó.
Elkészítési idő: 1 éjszakányi lencseáztatás + 80 perc elkészítés 
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****


Hozzávalók négy adaghoz:
  • 25 dkg lencse, a felhasználást megelőző este átmosva, kiválogatva és beáztatva
  • füstölt szalonna bőre (opcionális)
  • 2 nagy sárgarépa apró kockákra vágva
  • 1 petrezselyemgyökér (fehérrépa) apró kockákra vágva
  • 20 dkg csiperkegomba darabokra vágva
  • 1 pohár tejföl (175 g)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 nagy fej vöröshagyma finom kockákra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 púpozott evőkanál sertészsír vagy 2 evőkanál étolaj
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál édesnemes pirospaprika
  • 1 teáskanál cukor

Elkészítés:
  1. A lecsöpögtetett lencsét főzd puhára 1 babérlevél (és ízlés szerint füstölt szalonnabőr) kíséretében kb. 1 liter vízben.
  2. A hagymát pirítsd meg a zsiradékon.
  3. Ha megpirult, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát, a fokhagymát és kevéske vizet. Alaposan keverd össze.
  4. Szórd rá a zöldségeket és a gombadarabokat, sózd meg, s párold puhára.
  5. Keverd el a lencsét (a levével együtt) a puhára főtt zöldségekkel és a gombával. Főzd pár percig.
  6. Készíts a lisztből és a tejfölből habarást. Add hozzá a leveshez.
  7. Sűrítsd be a levest a habarással. Főzd felforrás után kb. 5 percig.
  8. Ízesítsd citromlével vagy ecettel, illetve egy kevés cukorral végül.
  9. Jó étvágyat!