2011. november 24., csütörtök

Kínai almaleves (különleges és egyszerű)

Jellemzők: gyümölcsös és húsos leves. Könnyed, édes ízű, kis savanykás-sós beütéssel, de nem csíp. Télen olcsóbban megfőzheted. Az alma felét körtével is helyettesítheted.
Elkészítési idő: 135 perc
Nehézségi fok: egyszerű 
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 2 nagy vagy 3 közepes piros alma magház nélkül, héjastul, nyolcadokba vágva
  • 1 nagyobb hagyma felkockázva
  • 3 dkg mandula (egészben, héj nélkül)
  • 5 csepp keserűmandula-aroma VAGY 1 dkg keserű mandula
  • 10 db aszalt datolyaszem kimagozva
  • 5 db aszalt füge (egészben)
  • 25 dkg sovány sertéshús (pl. comb), megtisztítva és nagyon apró kockákra (1x1 cm-es) vagy nagyon vékony csíkokra vágva (ajánlatos egy félig lefagyasztott / félig kiolvadt hússzeletet felaprítani) 
  • só ízlés szerint

Elkészítés:
  1. Áztasd be az egész mandulaszemeket, a fügét és a datolyát egy kis tálkában 10 percre, majd csöpögtesd le ezeket.
  2. Forralj fel 1 dl enyhén sós vizet, majd öntsd le a húsdarabokat.
  3. Tedd oda az almanyolcadokat, a többi gyümölcsöt és a hagymakockákat főni 1 liter vízben. Add hozzá a húst is (a levével együtt). Forrald fel közepes lángon, majd vedd takarékra alatta a tűzhelyet, s főzd fedővel félig letakarva két óra hosszán át. Ha keserűmandula-aromát használsz, a főzés végén csepegtesd keverd a léhez.
  4. Végül ízesítsd sóval (nem kötelező!). Jó étvágyat!

Összár: kb. 550 - 700 Ft (2011)