2011. november 14., hétfő

Gombás-sajtos pite (sós, egyszerű étel)

Jellemzők: könnyű, ízletes ebéd vagy vacsora lehet belőle. Tésztája kevert, a palacsintáéhoz hasonló, sűrű. Ha még csak szárnypróbálgató konyhatündérnek érzed magad, akkor is bátran nekifoghatsz az elkészítéséhez, a végeredmény lenyűgöz.
Elkészítési idő: 25 perc előkészületek + 40 perc sütés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 30 dkg csiperkegomba nagyon vékony szeletekre vágva
  • 2 evőkanál étolaj vagy vaj
  • 20 dkg liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 1 liter 3,6%-os zsírtartalmú tej
  • 1 + 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • őrölt feketebors
  • 5 dkg kemény sajt lereszelve (pl. trappista)
  • 1 nagy, nem mély tepsi vagy két kisebb (kör alakú) sütőforma. Bármit választasz, lehetőleg legyen teflonnal bevonva.

Elkészítés:
  1. A vékony gombaszeleteket pirítsd meg a zsiradékon. Sózd és borsozd meg.
  2. A gombaszeleteket és annak zsiradékát egyenletesen oszlasd el a tepsi / sütőforma alján. 
  3. Melegítsd elő a sütődet 180 Celsius fokra.
  4. Egy tálban verd föl a tojásokat habosra. Add hozzá a cukrot, a sütőport és a sót. Apránként adagold hozzá a tejet és a lisztet, keverd az egészet sűrű, csomómentes masszává. Végül keverd el benne a reszelt sajtot.
  5. A tésztát öntsd a gombára. Legfeljebb MÁSFÉL centiméter vastagon legyen a tészta magassága a tepsiben / formában.
  6. Told kb. 40 percre a sütőbe a tepsit. Süsd addig, amíg a tészta teteje piros nem lesz.
  7. Fogyaszd melegen. Jó étvágyat!