2011. november 15., kedd

Disznófejes rizskása

Jellemzők: disznófejből, zöldségekből és rizsből készülő, nem túl drága egytálétel.
Elkészítési idő: 180-240 perc
Nehézségi fok: haladóknak  
Olcsósági faktor: *****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • fél disznófej alaposan megtisztítva
  • 25 dkg rizs átmosva és lecsöpögtetve
  • 1 apró fej vöröshagyma
  • 2 nagy sárgarépa kockákra vágva
  • 1 darabka csípős paprika
  • 1 babérlevél
  • 1 nagy petrezselyemgyökér (fehérrépa) kockákra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • kevés őrölt édesnemes pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyemzöld apróra metélve
  • 1 maréknyi zöldhagyma apróra metélve

Elkészítés:
  1. A megtisztított disznófejet tedd oda főni hideg vízben, alacsony lángon. A víz lepje el. Add hozzá a sót, egy darabka csípős paprikát, a babérlevelet, az egészben hagyott hagymát és a fokhagymát.
  2. Főzd meg nagyon puhára.
  3. A léből emeld ki a fejet és ha kicsit meghűlt, az ehető részeit vágd apró csíkokra.
  4. A léből vedd ki a hagymaféléket, a babérlevelet és a csípős paprikát.
  5. Párold puhára egy másik edényben a zöldségeket és a rizst. A disznófej fűszeres levével öntsd fel. Ízesítsd borssal, pirospaprikával, valamint az apróra vágott zöldfűszerekkel.
  6. Végül keverd el a csíkokra vagdosott fejhússal.
  7. További zöldségfélékkel (zöldborsó, zöldbab, kukorica stb.) is gazdagítható.
  8. Jó étvágyat!