2011. november 19., szombat

Almás - fehérboros sült csirkecomb

Jellemzők: könnyű, ízes ebéd azoknak, akik már unják a szimpla sült csirkecombot. Párolt rizs vagy krumplipüré illik mellé.
Elkészítési idő: 60 perc pácolás +20 perc előkészületek + 65 perc sütés 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy személyre:
  • 4 db nagy pecsenyecsirkecomb (farrészes csirkecomb) megtisztítva, a combcsontok mentén bevágva
  • 1 evőkanál méz
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanálnyi őrölt rozmaring
  • kevés őrölt szegfűszeg
  • 5 dkg vaj
  • 4 db alma magház nélkül, héjastul, nagyobb darabokra vágva
  • 1,5 dl fehérbor

Elkészítés:
  1. Felhasználás előtt egy órával keverd össze az étolajat sóval, őrölt rozmaringgal és borssal. Dörzsöld be a pácot a csirke bőrébe és a bőre alá. 
  2. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  3. A vajat hevítsd fel egy serpenyőben, süsd át rajta az almát 2-3 percig (kis lángon). Fűszerezd kevés őrölt szegfűszeggel.
  4. A combokat tedd egy zsiradékkal kikent tűzálló tálba, majd öntsd le az almás vajjal és a fehérborral. 
  5. Süsd letakarva 45-50 percig.
  6. Vedd ki az edényt, s csurgasd le a combokat vékony sugárban mézzel.
  7. Süsd további 15-20 percig letakaratlanul (ha mód van rá, a sütő grillfunkcióját kiaknázva), hogy a csirke bőre megpiruljon és a felesleges nedv elpárologjon.
  8. Jó étvágyat!