Elkészítési idő: 35 - 40 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 12 darab muffinhoz:
- 30 dkg búzafinomliszt
- 1 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 tojás
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 2 db közepes, kemény húsú zöldalma (leginkább Granny Smith fajtájú, lásd a képen), meghámozva, magház nélkül, 1x1 cm-es kockákra vágva
- kis csipetnyi só
- 15 dkg kristálycukor
- 2 dl tej
- 10 dkg mazsola átmosva, lecsöpögtetve (áztatni nem szükséges)
- 12,5 dkg (fél kocka) sütőmargarin VAGY ugyanennyi vaj
- muffinsütőforma muffinpapírral kibélelve VAGY zsiradékkal kikenve és belisztezve (ha nem tapadásmentes)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
- Szitáld a lisztet egy tálba a fahéjjal és a sütőporral együtt. Keverd hozzá a cukrot, a sót, a mazsolát és az almakockákat.
- Elegyítsd a puha margarint (vajat) a tejjel és a tojásokkal. Használj habverőt.
- A tejes-margarinos-tojásos egyveleget keverd el a lisztes kombinációval. Használj egy fém- vagy fakanalat ehhez. Nem kell sűrű, teljesen egynemű masszává kavarni, mert különben kemény bodag lesz a végeredmény a puha muffin helyett. A lényeg az, hogy a liszt magába szívja a nedvességet.
- Kanalazd a masszát egyenlő arányban a muffinforma lyukaiba.
- Süsd a süteményeket 20 percig az előmelegített sütőben. A 20. percnél érdemes fogpiszkálópróbát végezni, és az esetleg nyers közepű sütit még további 2-3 percig a sütőben tartani.
- Az el nem fogyasztott mennyiséget tárold légmentesen zárható dobozban. Maximum 1-2 napig őrzi meg az almás-fahéjas muffin a frissességét. Jó étvágyat!
Összár: kb. 550 - 650 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: almás - fahéjas - mazsolás muffin