2011. november 24., csütörtök

Almás-fahéjas muffin

Jellemzők: finom, ízes muffin ínycsiklandó illattal. 
Elkészítési idő: 35 - 40 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók 12 darab muffinhoz:
  • 30 dkg búzafinomliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 db közepes, kemény húsú zöldalma (leginkább Granny Smith fajtájú, lásd a képen), meghámozva, magház nélkül, 1x1 cm-es kockákra vágva
  • kis csipetnyi só
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 10 dkg mazsola átmosva, lecsöpögtetve (áztatni nem szükséges)
  • 12,5 dkg (fél kocka) sütőmargarin VAGY ugyanennyi vaj
  • muffinsütőforma muffinpapírral kibélelve VAGY zsiradékkal kikenve és belisztezve (ha nem tapadásmentes)

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. Szitáld a lisztet egy tálba a fahéjjal és a sütőporral együtt. Keverd hozzá a cukrot, a sót, a mazsolát és az almakockákat.
  3. Elegyítsd a puha margarint (vajat) a tejjel és a tojásokkal. Használj habverőt.
  4. A tejes-margarinos-tojásos egyveleget keverd el a lisztes kombinációval. Használj egy fém- vagy fakanalat ehhez. Nem kell sűrű, teljesen egynemű masszává kavarni, mert különben kemény bodag lesz a végeredmény a puha muffin helyett. A lényeg az, hogy a liszt magába szívja a nedvességet.
  5. Kanalazd a masszát egyenlő arányban a muffinforma lyukaiba.
  6. Süsd a süteményeket 20 percig az előmelegített sütőben. A 20. percnél érdemes fogpiszkálópróbát végezni, és az esetleg nyers közepű sütit még további 2-3 percig a sütőben tartani.
  7. Az el nem fogyasztott mennyiséget tárold légmentesen zárható dobozban. Maximum 1-2 napig őrzi meg az almás-fahéjas muffin a frissességét. Jó étvágyat!

Összár: kb. 550 - 650 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: almás - fahéjas - mazsolás muffin