2011. október 20., csütörtök

Zöldségpörkölt egyszerűen, olcsón

Húsmentes napokra ajánlott, összetevői miatt ősszel, télen, kora tavasszal is olcsón megfőzhető. A magyar vegetáriánusok is hasonlót állítanak össze maguknak. 20-30 perc alatt készen van, s míg párolódik, bőven jut időd kifőzni mellé a tésztát.




Hozzávalók négy személyre: 2-3 vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna (vagy 0,5 dl étolaj vegetáriánusoknak), 4 db vaskos, hosszú sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, egy kevés paradicsompüré, 1 zöldpaprika, 10 dkg gomba, 2 db közepes, zsenge karalábé, 2 db zeller gumója, pirospaprika, só, bors, illetve ízlés szerint 4 főtt tojás (ha gazdagabbá szeretnéd tenni).

A zöldségek egy részét zöldbabbal, karfiollal, brokkolival, zöldborsóval, cukkinivel is helyettesítheted, burgonyát inkább ne adj hozzá.

Elkészítés:
  1. Süsd ki a felcsíkozott szalonnát vagy hevítsd fel a zsiradékot, s párold meg a felkockázott hagymát üvegesre benne.
  2. Vágd apró karikára a gyökérzöldségeket, kockákra a karalábét és a zellert, még apróbb négyzetekre a zöldpaprika húsát, valamit szeletelt fel a gombát.
  3. Olvaszd ki a pirospaprikát a keletkezett zsiradékon, majd add hozzá a zöldségeket, egy kis kanálnyi paradicsompürét és a gombát.
  4. Sózd, borsozd meg, majd némi víz hozzáadásával párold puhára.
  5. Gazdagítsd kockákra vágott főtt tojással lehetőség szerint.
  6. Tálald tésztával, melegen (hidegen nem igazán finom).