Hozzávalók négy személyre, kb. 16-20 gombóchoz: 25 dkg (fél doboznyi) friss darált sertéshús, egy nagy dobozos löncshús (darált hús) vagy kb. 25-30 dekagrammnyi darált főtt hús (levesmaradék), só, bors, 4 cikk fokhagyma, ízlés szerint petrezselyem, egy pici fej hagyma felkockázva, olaj a sütéshez, 2 szikkadt zsemle, prézli, 2 tojás.
Elkészítés:
- A húsféléket helyezd egy nagyobb tálba.
- Áztasd vízbe a zsemléket, majd csavard ki és add a húshoz.
- A masszát ízesítsd összenyomott fokhagymával, a hagymakockákkal, borssal, sóval, esetleg ételízesítővel vagy petrezselyemmel.
- Jól dolgozd ki két tojással a masszát.
- Kis gömbölyű, hosszúkás vagy lapos formákat kreálj belőle, de vigyázz: mindegyik kb. egyforma méretű legyen!
- Forgasd meg prézliben (esetleg lisztben), de zsemlemorzsa-burkolat nélkül is tökéletes.
- Süsd ki jó forró, bő olajban.
Tipp:
- Sütheted hosszúkás, cipószerű formára gyúrva is tepsiben, ilyenkor néhány beirdalt szalonnaszelet jól mutat a tetején!
- Ha lehetőséged van rá, készíts két adagnyit és fagyaszd le nyersen, vagy félig átsütve a felesleget, így gyorsan tudsz vacsorát vagy ebédet kreálni.