Hozzávalók négy személyre: egy zacskó durum spagetti (50 dkg), 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál sűrű paradicsompüré (kb. két kicsi konzervnyi), egy friss citrom felének a leve, friss vagy szárított bazsalikom (előbbi díszítésnek sem utolsó), bors, só, olívaolaj vagy jobb híján étolaj, 1 nagy konzervnyi sós lében tartósított tonhaldarabka-konzerv, 1 cikk fokhagyma.
Elkészítés:
- Tedd oda főni sós vízben a tésztát.
- Fonnyaszd meg a kockára vágott hagymát egy kanálnyi olajon.
- Adj hozzá sót, borsot, az összetört fokhagymát és a paradicsompürét.
- Keverd el ezt a nem leszűrt tonhalkonzervvel.
- Ízesítsd bazsalikomlevéllel vagy ennek őrölt, szárított változatával.
- Csavard a fél citrom levét a szószba.
- Rotyogtasd még 5 percig az ételt.
- Forgasd meg benne a leszűrt tésztát.
Egyéb elnevezés: spagetti tonhallal, spaghetti a la bamba.