Következzen az eredeti pizzatészta-recept.
Hozzávalók: 40 dkg átszitált finomliszt, 2 dkg élesztő, teáskanál cukor, 1 evőkanál étolaj (vagy olívaolaj), kb. 2 dl víz.
Elkészítés:
- Készíts kovászt 1 dl vízből, a cukorból és az élesztőből. (Kézmeleg vízben oldd fel az élesztőt és a cukrot.)
- Szórd a lisztet egy nagy tálba, s fúrj egy "krátert" a közepébe.
- Öntsd bele a kovászt a lyukba.
- A többi víz és csipetnyi só hozzáadásával gyúrj RAGACSOS tésztát! Erőteljesen dagaszd!
- Szórd be a tetejét liszttel, takard le és hagyd kb. fél - háromnegyed órányit kelni meleg helyen. A massza kb. a duplájára fog emelkedni ennyi idő alatt.
- Tedd a tésztát lisztezett nyújtódeszkára, s gyúrd bele az olajat. Erőteljes mozdulatokkal "pumpáld" a masszát! Nem baj, ha a tészta összeesik.
- Formázd olyan nagyságúra és vastagságúra, amilyenre szeretnéd.
- Előmelegített, 200-200 fokos sütőben süsd kb. 15-20 percig.
Egyéb elnevezések: pizzarecept.
Tipp: ha a liszt egy kisebb részét főtt, tört krumplival pótolod (35 dkg liszt + két evőkanál főtt krumpli), ízesebb tésztát kapsz.