2011. október 17., hétfő

Eredeti pizzatészta recept - Alaptészta lépésről lépésre

Otthon is viszonylag egyszerűen és változatosan tányérra varázsolható talján importétel a pizza, százból kilencvenkilenc ember szereti. Egyedüli hátránya, hogy várni kell, amíg megkel, megsül. Legalább kétmillióképpen pakolhatjuk meg a tetejét :).

Következzen az eredeti pizzatészta-recept.



Hozzávalók: 40 dkg átszitált finomliszt, 2 dkg élesztő, teáskanál cukor, 1 evőkanál étolaj (vagy olívaolaj), kb. 2 dl víz.

Elkészítés:

  1. Készíts kovászt 1 dl vízből, a cukorból és az élesztőből. (Kézmeleg vízben oldd fel az élesztőt és a cukrot.)
  2. Szórd a lisztet egy nagy tálba, s fúrj egy "krátert" a közepébe.
  3. Öntsd bele a kovászt a lyukba.
  4. A többi víz és csipetnyi só hozzáadásával gyúrj RAGACSOS tésztát! Erőteljesen dagaszd!
  5. Szórd be a tetejét liszttel, takard le és hagyd kb. fél - háromnegyed órányit kelni meleg helyen. A massza kb. a duplájára fog emelkedni ennyi idő alatt.
  6. Tedd a tésztát lisztezett nyújtódeszkára, s gyúrd bele az olajat. Erőteljes mozdulatokkal "pumpáld" a masszát! Nem baj, ha a tészta összeesik.
  7. Formázd olyan nagyságúra és vastagságúra, amilyenre szeretnéd.
  8. Előmelegített, 200-200 fokos sütőben süsd kb. 15-20 percig.

Egyéb elnevezések: pizzarecept.

Tipp: ha a liszt egy kisebb részét főtt, tört krumplival pótolod (35 dkg liszt + két evőkanál főtt krumpli), ízesebb tésztát kapsz.