2011. október 18., kedd

Töltött hagyma (füstölt tarjás töltelékkel)

Kiadósabb leves mellé jól passzol, de elmegy vendégvárófalatnak és könnyű vacsorának is a töltött hagyma. Bár sokan, sokféleképpen készítik, nekem eddig füstölt tarjával töltve ízlett a legjobban.




Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg füstölt tarja ledarálva, 8 nagy vöröshagyma, némi apróra vágott petrezselyem és zöldhagyma, 3 evőkanál liszt, 2 szelet száraz kenyér vagy száraz zsemle, 2 db tojás, bors, só, evőkanálnyi mustár, 2 evőkanál étolaj.

Elkészítés:

  1. A vöröshagymákat pucold meg, alsó és felső részükből vágj le egy keveset, így stabilabban fognak "állni". 
  2. Vájd ki egy élesebb kiskanál segítségével mindegyik hagyma közepét. Kb. 7-8 mm vastag legyen a "hagymafal".
  3. A ledarált tarját keverd össze tojásokkal, száraz pékáruval, ízesítsd borssal, petrezselyemmel és sóval.
  4. Töltsd meg vele a hagymákat.
  5. Tedd azokat sütőbe egy tűzálló (jénai) tálon. A jénai falát kend ki olajjal.
  6. Készíts világos színű mártást a lisztből, egy kanál étolajból, ízesítsd sóval, kis borssal, mustárral, felszeletelt zöldhagymával. Úgy engedd föl az alapot, hogy kb. 4-5 dl mártást kapj.
  7. Tálalás előtt a hagymákat párold pár pillanatig a mártásban.