Hozzávalók négy személyre: 40-50 dkg sertéshúslapocka (nem nagyon zsíros!) vagy pulykafelsőcomb-filé, 50 dkg krumpli, 10 dkg tarhonya, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2-3 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, egy kis zsír a szalonna alá, 1 gerezd fokhagyma, őrölt édesnemes pirospaprika, só, pici bors, egy húsleveskocka, egy zellerzöldszál.
Elkészítés:
- A füstölt szalonnát csíkozd fel és süsd ki a zsíron.
- Szűrd le a zsiradékot: a szalonnacsíkokat később kell csak visszaönteni.
- Olvaszd ki a zsírban a pirospaprikát.
- Pirítsd meg a felkockázott hagymákat a zsíron.
- Párold meg a paprikás zsiradékban a felcsíkozott húst.
- Sózd, enyhén borsozd meg.
- Ha a hús félpuha, tedd hozzá a zöldpaprikacsíkokat és a feldarabolt, héjától megfosztott paradicsomot.
- Add hozzá a tarhonyát és a felkockázott burgonyát is. Morzsolj szét a levesben egy leveskockát.
- Öntsd fel kb. egy liter vízzel és főzd a pásztorhús hozzávalóit puhára.
- A főzés befejezte előtt néhány perccel helyezd a levesbe a zellerzöldet.
Egyéb elnevezések: hortobágyi pásztorhús