Hozzávalók négy személyre: 50-60 dkg kocsonyahús csonttal (vagy fél disznófej) jól megtisztítva, babérlevél, fél pohár (kb. három evőkanál) tejföl, egy evőkanálnyi liszt, egész bors, egy kisebb zeller és egy kisebb karalábé, 2 szál petrezselyemgyökér, három szál sárgarépa, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 cikk fokhagyma, ételízesítő (kb. egy evőkanálnyi).
Elkészítés:
- Vágd apróbb darabokra a kocsonyahúst és alaposan mosd meg.
- Áztasd be tíz percre, s ismét öntsd le a levét.
- Tedd oda főni a kocsonyát kb. két liter vízben. Ízesítsd meg az egészben hagyott hagymával, és a többi egész zöldséggel. A fokhagymát ne pucold meg, hanem héjában, bevagdosva tedd a vízbe. Ízesítsd sóval, ételízesítővel és egész borsszemekkel.
- Lassan(!) főzd addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul.
- Szedd ki a kocsonyahúst és a hagymaféléket a levesből.
- Habard be a tejföllel és a liszttel a levest.
- Tálald apróra felvágott kocsonyahússal.
Egyéb elnevezések: kocsonya-raguleves, kocsonyaleves, tejfölös kocsonyaleves.