- 1 nagyobb sütőtök (megpucolva kb. 1 kg húsa legyen)
- 30 dkg pulykacomb- vagy pulykamellfilé
- 1 dl főzőtejszín
- 1 ek. liszt
- 1 nagy fej hagyma
- 1-2 cikk fokhagyma
- 2 húsleveskocka
- 2 evőkanál étolaj
- A leves gazdagabbá tételéhez két-három szelet kenyér kockára vágva, s egy serpenyőben, kevés zsiradékon megpirítva.
- A díszítéshez: kevés apróra vágott petrezselyem és zöldhagyma.
Elkészítés:
1. A megtisztított húst vékony, hosszú csíkokra vágjuk. A hagymát felkockázzuk és megpároljuk az olajon. Erre rátesszük a húst és kifehérítjük, majd némi víz hozzáadásával puhára pároljuk.
2. A sütőtököt megfosztjuk héjától, magjától és apró kockákra vágjuk. Egy másik, nagyobb edényben puhára főzzük, a két leveskocka és 2-3 dl víz hozzáadásával.
3. A főtt tökkockákat turmixgépben vagy egy botmixer segítségével pépesítjük.
4. A nagyobb edényben összekeverjük a tökpépet és a húst, felengedjük kb. 7 dl vízzel, felfőzzük.
5. A levesalapot a tejszínben elkevert liszttel besűrítjük és újraforraljuk. Ízesítjük borssal, fokhagymával, ha nem elég ízes, tegyünk még hozzá sót.
6. A tányérokba szedett töklevest némi pirítóskockával, metélt petrezselyemmel és zöldhagymával tálaljuk.