2010. június 10., csütörtök

Húsos pite olaszosan (könnyű nyári olcsó ebéd vagy vacsora)

Hozzávalók

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 nagy konzerves sűrű paradicsompüré
  • 2 gerezd fokhagyma, oregánó, bazsalikom, só, kakukkfű, 1 szem szegfűszeg
  • 30 dkg darált zsírszegény pulykahús
  • egy evőkanál étolaj
  • egy csapott evőkanál liszt 
  • 1 tojás sárgája
  • 1 maréknyi kockára vágott répa, zöldborsó, kukorica (kerülhet bele bébicukkini is felkockázva)
  • 1 nagyobb kemény paradicsom kockákra vágva
  • 50 dkg mirelit vajas/leveles tészta



Elkészítés: Az apróra vágott hagymát és a szétnyomott fokhagymát 1 kanál étolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Némi víz hozzáadásával puhára pároljuk fedő alatt. Mikor megpuhult, belekeverjük a paradicsompürét és a fűszereket, a lisztet és a zöldségeket és kb. 2 dl vizet. Addig főzzük alacsony lángon, amíg be nem sűrűsödik a mártás.

A tésztát kiolvasztás után vékonyra nyújtjuk. Egy nagyobb tállal a pitesütőformánk átmérőjétől kb. három centivel nagyobb, két darab tésztakorongot szaggatunk. Az egyiket a kevés olajjal kikent forma aljába tesszük, ebbe kerül a mártás, majd a másik lappal betakarjuk, és a széleit összenyomkodjuk. Megkenjük a tetejét a tojás sárgájával, megszurkáljuk villával, és nem túl forró sütőben aranybarnára sütjük.