Hozzávalók: 45-50 dkg apróra csíkozott spenót (tehát egy fagyasztott zacskónyi, papírdoboznyi), 1 dl tej, egy kis poharas tejföl (150-175 g), só, bors, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, kis zsiradék (vajjal nagyon finom).
Elkészítés:
- Olvaszd ki a spenótot, ha mirelitet használsz.
- Készíts fokhagymás rántást lisztből, a zsiradékból.
- Engedd fel a rántást 1 dl tejjel és 3 dl vízzel elkevert tejföllel.
- Tedd a rántásos edénybe a kiengedett spenótot.
- Sózd, borsozd, esetleg tegyél bele egy kávéskanálnyi cukrot.
- Csak 2-3 percig főzd, mert így magas tápértékét megőrzi a levélzöldség!
Tipp:
- Nagyon kellemes ízű a "speska": a főzelék egyik fele spenót, másik fele sóska. Ilyenkor nem kell fokhagymával ízesíteni.
- Hasonló módon, de több tejjel vagy vízzel felhígítva készül a spenótmártás, amely sültek mellé adható.
Egyéb elnevezések: parajfőzelék, parajmártás, parajszósz, spenótszósz, spenótmártás.