2011. október 18., kedd

Pincepörkölt olcsón, Mesterné módra, nem bográcsban

A pincepörköltöt mindenki másképp főzi, úgy vélem, sehol az országban nincsen egységes recept. Itt elolvashatod, mit röttyent össze a szomszédasszonyunk, ha valami laktató, gyors ebédre vágyik.

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg apró kockára vágott sertéslapocka, 30 dkg felcsíkozott párizsi, 10 dkg füstölt húsos szalonna (vagy bacon), 1-2 teáskanál pirospaprika, 2 cikk fokhagyma, 3-4 közepes fej vöröshagyma, 2 szál répa, 1 szál petrezselyemgyökér, zöldborsó, egy evőkanál sűrű paradicsompüré, 2 zöldpaprika, zsír, só bors.

Elkészítés: 
  1. Süsd meg a szalonnát egy kanál sertészsíron. Ne lábast használj, hanem egy magasabb falú, de kicsi átmérőjű fazekat.
  2. Rétegezd fel benne a húst, a csíkokra(!) vágott vöröshagymát és a parizert. Adj hozzá kevés vizet és enyhén sózd meg. Párold kb. 30-40 percet.
  3. Ha a hús félpuha, add hozzá a karikára vágott gyökérzöldségeket, egy kis zöldborsót, a paradicsompürét, a felkarikázott paprikát, ízesítsd fokhagymával, borssal, még egy kis sóval. Önts még hozzá vizet és párold puhára. 

Főtt burgonya illik mellé (ha kicsit "gulyásosabb" ételt szeretnél, több víz társaságában ezt a pincepörkölthöz is adhatod).