- 50 dkg liszt
- 5 dkg (lehetőleg házi) sertészsír + egy kevés a tepsi kikenéséhez
- 7 dkg porcukor
- fél csomag (kb. 2,5 dkg) élesztő
- 3+1 közepes tojás sárgája
- csipetnyi só
- 2 dl tej
- A töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg darált mák
- 2x2 db (kb. 80 dkg) alma
- 2x1 evőkanál búzadara (gríz)
- 2x10 dkg porcukor
- egy nem vegykezelt friss citrom héja
- 10 dkg mazsola (ízlés szerint)
- egy kortynyi sütőrum (ízlés szerint)
- fahéj (ízlés szerint)
- 2 dl tej
Elkészítés:
- 2 dl tejben feloldjuk a cukrot és megfuttatjuk benne az élesztőt.
- A liszthez hozzáadjuk a cukros-élesztős tejet, a sót és 3 tojás sárgáját. Eldolgozzuk.
- Hozzákeverjük a zsírt és alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.
- Ha kemény, rugalmas tésztát kaptunk, azt meleg helyen, letakarva kelesztjük
- A darált mákot és a ledarált diót két külön edényben összemixeljük 10-10 dkg cukorral, rumba áztatott mazsolával, citromhéjjal, fahéjjal, két-két lereszelt, kinyomkodott (!!!) almával és egy-egy kanál grízzel.
- A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, tepsiméretű, egyenletes négyszögekké nyújtjuk.
- A töltelékkeverékeket óvatosan eloszlatjuk a négyszögeken, a szélétől egy centinyi távolságot hagyva.
- Vigyázva feltekerjük a bejglit, zsírral vékonyan kikent tepsibe helyezzük. Tetejüket megkenjük 1 tojás sárgájával.
- Háromnegyed óra alatt, 200 fokos, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a süteményt.