2011. október 13., csütörtök

Olcsó, egyszerű karácsonyi diós és mákos bejgli - Sokáig friss marad!

Hozzávalók két vagy három rúdhoz:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg (lehetőleg házi) sertészsír + egy kevés a tepsi kikenéséhez
  • 7 dkg porcukor
  • fél csomag (kb. 2,5 dkg) élesztő
  • 3+1 közepes tojás sárgája
  • csipetnyi só
  • 2 dl tej
  • A töltelékhez: 
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg darált mák
  • 2x2 db (kb. 80 dkg) alma
  • 2x1 evőkanál búzadara (gríz)
  • 2x10 dkg porcukor
  • egy nem vegykezelt friss citrom héja
  • 10 dkg mazsola (ízlés szerint)
  • egy kortynyi sütőrum (ízlés szerint)
  • fahéj (ízlés szerint)
  • 2 dl tej


Elkészítés:

  1. 2 dl tejben feloldjuk a cukrot és megfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A liszthez hozzáadjuk a cukros-élesztős tejet, a sót és 3 tojás sárgáját. Eldolgozzuk.
  3. Hozzákeverjük a zsírt és alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.
  4. Ha kemény, rugalmas tésztát kaptunk, azt meleg helyen, letakarva kelesztjük
  5. A darált mákot és a ledarált diót két külön edényben összemixeljük 10-10 dkg cukorral, rumba áztatott mazsolával, citromhéjjal, fahéjjal, két-két lereszelt, kinyomkodott (!!!) almával és egy-egy kanál grízzel.
  6. A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, tepsiméretű, egyenletes négyszögekké nyújtjuk. 
  7. A töltelékkeverékeket óvatosan eloszlatjuk a négyszögeken, a szélétől egy centinyi távolságot hagyva.
  8. Vigyázva feltekerjük a bejglit, zsírral vékonyan kikent tepsibe helyezzük. Tetejüket megkenjük 1 tojás sárgájával.
  9. Háromnegyed óra alatt, 200 fokos, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a süteményt.