2011. október 23., vasárnap

Kolbásszal töltött zsemlegombóc (nagyon finom!)

Amennyiben van időd egy kicsit pepecselni a konyhában, s valami szokatlan ételre vágysz, amely mégsem olyan idegen a magyar ízvilágtól, készítsd el ezt az ételt ebédre vagy vacsorára!




Hozzávalók: két nagy krumpli héjában megfőzve, 2 db tojás, 2 db zsömle, 2 dl tej, 25 dkg liszt, 20 dkg füstölt kolbász ledarálva, 1 evőkanál zsír, kis vaj vagy margarin, só, némi petrezselyem finomra metélve. A tetejére reszelt sajt vagy szószféle (leginkább a paradicsommártás) illik.

Elkészítés:

  1. Pirítsd meg az apró kockákra vágott zsömlét némi zsíron vagy olajon.
  2. Törd össze a burgonyát és hűtsd ki.
  3. A tojást keverd el liszttel, némi sóval, kis finomra metélt petrezselyemmel és annyi vízzel, hogy nokedli (galuska) szerű lágyabb tésztát kapj.
  4. Dolgozd össze alaposan a tört krumplival.
  5. A masszából formázz kb. négy cm átmérőjű labdácskákat.
  6. Közepüket töltsd meg kevés darált kolbásszal. Semmiképp se látszódjon ki a töltelék a burkolatból!
  7. Dobd a gombócokat lobogó, enyhén sós vízbe! Főzd őket felbukkanásuk után kb. 10 percig.
  8. Ha megfőttek, némi vajban (esetleg margarinban) forgasd meg őket.
Tipp: kolbász helyett használhatsz ledarált füstölt tarját, vagy ledarált, jól fűszerezett, főtt húsféléket is.

Egyéb elnevezések: töltött zsemlegombóc, húsos töltött gombóc.