Hozzávalók: két nagy krumpli héjában megfőzve, 2 db tojás, 2 db zsömle, 2 dl tej, 25 dkg liszt, 20 dkg füstölt kolbász ledarálva, 1 evőkanál zsír, kis vaj vagy margarin, só, némi petrezselyem finomra metélve. A tetejére reszelt sajt vagy szószféle (leginkább a paradicsommártás) illik.
Elkészítés:
- Pirítsd meg az apró kockákra vágott zsömlét némi zsíron vagy olajon.
- Törd össze a burgonyát és hűtsd ki.
- A tojást keverd el liszttel, némi sóval, kis finomra metélt petrezselyemmel és annyi vízzel, hogy nokedli (galuska) szerű lágyabb tésztát kapj.
- Dolgozd össze alaposan a tört krumplival.
- A masszából formázz kb. négy cm átmérőjű labdácskákat.
- Közepüket töltsd meg kevés darált kolbásszal. Semmiképp se látszódjon ki a töltelék a burkolatból!
- Dobd a gombócokat lobogó, enyhén sós vízbe! Főzd őket felbukkanásuk után kb. 10 percig.
- Ha megfőttek, némi vajban (esetleg margarinban) forgasd meg őket.
Tipp: kolbász helyett használhatsz ledarált füstölt tarját, vagy ledarált, jól fűszerezett, főtt húsféléket is.
Egyéb elnevezések: töltött zsemlegombóc, húsos töltött gombóc.