2011. október 23., vasárnap

Grízes tészta egyszerűen

Ki ne emlékezne az óvodai, iskolai ebédlők egyik favorit tésztaételére? A konyhás néniknek valószínűleg a tervezettnél többet kellett ebből főzniük, hiszen ez az étel meglehetősen repetagyanús. Önmagában is megállja a helyét, de húsos, gazdag levesek után az igazi "második" a grízes tészta.

Hozzávalók négy személyre: 40 dkg szélesmetélt, 15 dkg gríz (búzadara), icipici só, cukor, 3 evőkanál olaj.

Elkészítés:
  1. Főzd ki a tésztát enyhén sós vízben.
  2. Amíg a tészta fő, hevítsd fel az étolajat.
  3. Pirítsd meg benne a grízt világosbarnára.
  4. Öntsd fel 2 - 2,5 dl vízzel és ízesítsd 1 evőkanál cukorral.
  5. Lefedve, nagyon alacsony lángon tartsd addig, amíg a gríz fel nem szívja a vizet.
  6. Ha kész, alaposan keverd el a tésztával a búzadarát úgy, hogy mindenhová egyenletesen jusson belőle.
  7. Tálald (édesebb) gyümölcslekvárral, dzsemmel.
Egyéb elnevezések: darás metélt egyszerűen, darametélt egyszerűen.