2011. október 23., vasárnap

Káposztás gulyás egyszerűen

Délebbi ízeket idéz ez a húsétel, jobb napokon sertés helyett marhahúsból is elkészíthető.



Hozzávalók négy személyre: kb. 40 dkg sertéslapocka apró kockákra vágva, 2 nagy fej vöröshagyma apróra metélve, 30 dkg savanyúkáposzta, 10 dkg hántolt árpa / gersli (vagy esetleg rizs), három evőkanál tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál sűrű paradicsompüré, 1 kávéskanál őrölt köménymag, pirospaprika (viszonylag sok), bors, só, két evőkanál olaj vagy sertészsír, 1 cikk fokhagyma.

Elkészítés:
  1. Pirítsd meg a hagymát a zsiradékon, majd tedd bele a pirospaprikát. Az alapot még most ízesítsd a köménymaggal, a gerezdnyi fokhagymával és sóval. 
  2. Az alapon fehérítsd ki a húskockákat, majd két pohár vizet hozzáadva párold félig.
  3. Az átmosott gerslit, a paradicsompürét és a kinyomkodott káposztát félúton add hozzá a gulyáshoz.
  4. Öntsd fel megint három pohárnyi (kb. 6 dl) vízzel.
  5. Ha készre főtt, keverd el benne a tejfölt.
  6. Fogyaszd friss fehér kenyérrel.
Egyéb elnevezések: moldvai gulyás.