2011. október 31., hétfő

Húsos zöldségkrémleves gyorsan és egyszerűen

A hideg téli napokon gyakran vágyunk meleg ételre. Ez a leves tartalmas, 40 perc alatt elkészül, s önálló fogásként is fogyasztható.


Hozzávalók négy személyre: 25 dkg darált sertéshús, 1 nagy fej hagyma apró kockákra vágva, 1 nagy sárgarépa lereszelve, 1 fehérrépa lereszelve, 1 kis zeller lereszelve, 0,5 karalábé lereszelve, 1 maréknyi friss petrezselyemzöld apró darabokra vágva, 2 húsleveskocka, bors, fél biocitrom (a héjára is szükség van), pirospaprika, 1 pohár (175 g) tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál étolaj. Továbbá pirítóskenyér-kockák.

Elkészítés:
  1. A darált sertéshúst a hagymával egy evőkanál zsiradékon párold meg félig.
  2. Add hozzá a lereszelt zöldségeket, engedd fel vízzel, s alacsony lángon, letakarva párold puhára az egészet.
  3. Ha megpuhultak a hozzávalók, hintsd meg egy kevéske pirospaprikával és borssal, engedd fel 1 liter vízzel és főzd fel.
  4. Dobd a felfőtt levesbe a leveskockákat. Ízesítsd a citrom levével és annak lereszelt héjával, tedd bele a felmetélt petrezselymet.
  5. Készíts a tejfölből és a lisztből habarást. Hígítsd 1 dl vízzel.
  6. Add a habarást a leveshez, majd kis lángon tartva, sűrű kevergetés mellett főzd további 5 percet. 
  7. Tálald pirítóskockákkal. Jó étvágyat!