2011. október 29., szombat

Galuska, nokedli olcsón és egyszerűen

Pörkölthöz, szaftos tokányokhoz illik ez az otthon is egyszerűen, gyorsan elkészíthető tésztaféleség, de levesbetét is lehet belőle. Olcsóbb, mint a bolti csomagolt tészták, s attól talán még finomabb is. Még nagyszerűbb lesz az íze, ha a készre főtt, lecsöpögtetett nokedlit kis felhevített vajon vagy házizsíron megpirítod. A masszájába pedig nagyon apróra metélt petrezselyem, kapor vagy zellerzöld is kerülhet.



Hozzávalók egy négy személyre elegendő adaghoz: 20 dkg liszt, 2 tojás, só, kis víz.

Elkészítés: 

  1. A lisztből, a tojásokból, a sóból és pár csepp vízből (vagy tejből) keverj tésztát. Nem kell kidolgozni, maradjon nyugodtan ragadós.
  2. Pihentesd a masszát 10-15 percig.
  3. Főzz fel sós vizet egy fazékban (kb. 1,5 litert ehhez a mennyiséghez számítva), s ha felforrt, szaggasd bele a tésztát. Használj galuskaszaggatót vagy nagy lyukú reszelőt.
  4. Az apró galuskadarabokat tartsd kb. 5 percig a forró vízben.
  5. Szűrd le és meleg vízzel öblítsd át a kifőtt tésztát.
  6. Opcionális: forró zsiradékon kicsit meg is piríthatod.