2011. október 22., szombat

Erdélyi tárkonyos húsgombócleves egyszerűen (kiadós és laktató!)

Leginkább vasárnapi vagy nagyobb ünnepi menübe ajánlom: hústakarékos, mégis laktat, s gyorsabban készen van, mint a hagyományos húslevesek.

Hozzávalók 4 személyre:
3 szál vastag répa, 2 szál petrezselyemgyökér, egy kisebb karalábé, zeller, 1 nagy fej hagyma, petrezselyemzöld, 1-2 szelet száraz kenyér, 3 evőkanál tejföl, citromlé, tárkony, lestyán, borsikafű, egész bors, só, 1 húsleveskocka, 30 dkg friss darált hús, 1 evőkanál zsiradék.

Elkészítés:
  1. Csíkozd fel a hagymát, vágd vékony, hosszú csíkokra a zöldségeket.
  2. Kevés olajon pirítsd meg a zöldségeket, majd párold meg őket félig.
  3. Engedd fel a zöldségeket kb. 1,2 liter vízzel. Ha felfőtt, tégy bele egy-két szem borsot, egy húsleveskockát és sót.
  4. Gyúrd össze egy tojással a darált húst és a vízbe áztatott és kinyomkodott kenyérszeleteket, ízesítsd némi sóval, borssal és összevagdalt petrezselyemzölddel.
  5. Helyezd bele a leveses fazékba a húsgombócokat, majd főzd puhára a zöldségekkel együtt.
  6. Szórj a lébe némi tárkonyt, borsikafüvet és lestyánt (friss fűszerekkel finomabb).
  7. Tálalás előtt tedd a tejfölt és néhány csepp citromlevet az ételbe.
Egyéb elnevezések: tárkonyos húsgombócleves, tejfölös húsgombócleves.