Hozzávalók 4 személyre:
3 szál vastag répa, 2 szál petrezselyemgyökér, egy kisebb karalábé, zeller, 1 nagy fej hagyma, petrezselyemzöld, 1-2 szelet száraz kenyér, 3 evőkanál tejföl, citromlé, tárkony, lestyán, borsikafű, egész bors, só, 1 húsleveskocka, 30 dkg friss darált hús, 1 evőkanál zsiradék.
Elkészítés:
- Csíkozd fel a hagymát, vágd vékony, hosszú csíkokra a zöldségeket.
- Kevés olajon pirítsd meg a zöldségeket, majd párold meg őket félig.
- Engedd fel a zöldségeket kb. 1,2 liter vízzel. Ha felfőtt, tégy bele egy-két szem borsot, egy húsleveskockát és sót.
- Gyúrd össze egy tojással a darált húst és a vízbe áztatott és kinyomkodott kenyérszeleteket, ízesítsd némi sóval, borssal és összevagdalt petrezselyemzölddel.
- Helyezd bele a leveses fazékba a húsgombócokat, majd főzd puhára a zöldségekkel együtt.
- Szórj a lébe némi tárkonyt, borsikafüvet és lestyánt (friss fűszerekkel finomabb).
- Tálalás előtt tedd a tejfölt és néhány csepp citromlevet az ételbe.
Egyéb elnevezések: tárkonyos húsgombócleves, tejfölös húsgombócleves.