Hozzávalók: 50 dkg (egy doboz) csiperke (sampion), 1 fej hagyma, só, bors, 2 kanál sertészsír, 1 kis pohár tejföl (150/175 g) vagy kb. ugyanennyi főzőtejszín, 2 leveskocka, pirítós kenyér kockái, 1 evőkanál liszt.
Elkészítés:
- Tisztítsd meg a gombát.
- Az egyik felét aprítsd össze, a másik felét vágd nagy szeletekre (ha apró, akkor csak félbe).
- A hagymát metélt kockákra és pirítsd meg az olajon.
- Kis víz hozzáadásával párold rajta puhára az aprított gombát.
- Amíg fő, egy serpenyőben pirítsd meg a kockákra vágott kenyeret, illetve a nagyobb gombadarabokat 1 kanál zsiradékon.
- Engedd fel a puhára párolt gombát 1 liter vízzel, majd morzsold szét benne a leveskockákat. Forrald fel.
- Sűrítsd a tejfölből v. tejszínből, lisztből készült habarással.
- Sózd, borsozd, tedd bele a sült gombadarabokat.
- Ismét forrald fel.
- Szedd ki tányérokra és szórd rá a pirítóskockákat! Jól mutat rajta némi zöldhagyma is!