2011. október 17., hétfő

Egyszerű, olcsó, kiadós gombakrémleves

Hideg őszi délutánokon, estéken felmelegíti a testet és létfontosságú anyagokkal látja el a szervezeted. Ha módodban áll finom, friss erdei gombákat beszerezni, próbáld ki vargányából is - ezerszer zamatosabb abból, mint csiperkéből.



Hozzávalók: 50 dkg (egy doboz) csiperke (sampion), 1 fej hagyma, só, bors, 2 kanál sertészsír, 1 kis pohár tejföl (150/175 g) vagy kb. ugyanennyi főzőtejszín, 2 leveskocka, pirítós kenyér kockái, 1 evőkanál liszt.

Elkészítés: 
  1. Tisztítsd meg a gombát.
  2. Az egyik felét aprítsd össze, a másik felét vágd nagy szeletekre (ha apró, akkor csak félbe).
  3. A hagymát metélt kockákra és pirítsd meg az olajon.
  4. Kis víz hozzáadásával párold rajta puhára az aprított gombát.
  5. Amíg fő, egy serpenyőben pirítsd meg a kockákra vágott kenyeret, illetve a nagyobb gombadarabokat 1 kanál zsiradékon.
  6. Engedd fel a puhára párolt gombát 1 liter vízzel, majd morzsold szét benne a leveskockákat. Forrald fel.
  7. Sűrítsd a tejfölből v. tejszínből, lisztből készült habarással.
  8. Sózd, borsozd, tedd bele a sült gombadarabokat.
  9. Ismét forrald fel.
  10. Szedd ki tányérokra és szórd rá a pirítóskockákat! Jól mutat rajta némi zöldhagyma is!