75 dkg friss vagy mirelit zöldbab vagy vajbab, 30 dkg darált pulyka- vagy sertéshús, 3 fej vöröshagyma, 30 dkg rizs, só, bors, majoránna, 1 pohár (175 g) tejföl, 1 tojás, kevés zsiradék, ételízesítő, zellerzöld.
Elkészítés:
A rizst ételízesítős vízben főzzük puhára. Az apró kockákra vágott hagymát pároljuk meg némi zsiradékon, majd adjuk hozzá a húst és kevéske sót. Főzzük készre, lehetőleg legyen lében gazdag a végeredmény.
Ha a zöldbab friss, akkor főzzük 5 percig enyhén sós vízben, viszont ha mirelit, erre a műveletre nincsen szükség, ugyanis az hamarabb megpuhul.
Egy kis zsiradékkal kikent tűzálló tál aljára rétegezzük a zöldbab felét. Erre kerüljön a rizs fele, sózzuk, borsozzuk meg, majd a darált hús, erre a rizs másik fele, némi metélt petrezselyem. Végül takarjuk be a maradék zölbabbal, sózzuk, borsozzuk meg megint, s kenjük el a tetején a tejföl és a tojás keverékét.
Előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig letakarva, közepes hőfokozaton, majd fedő/alufólia nélkül további 10 percig.
Készíthetjük maradék pörköltből is!
Kategória: olcsó.