2009. április 27., hétfő

Olcsó káposztás tyúk recept

Hozzávalók:
egy kb. 1,5 kg-os tyúk, két evőkanál sertészsír (vagy hasonló mennyiségű étolaj), 2 nagy fej vöröshagyma, 1 kg savanyú káposzta, 1 pohár (175 g) zsírszegény tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 szelet füstölt szalonna, só, bors, köménymag, 1 cikk fokhagyma.

Elkészítés:
A tyúkot megtisztítjuk és darabokra vágjuk (a farhátot is kétfelé). A hagymát felkockázzuk, a zsíron sárgára pirítjuk egy nagyobb fazékban, majd megszórjuk pirospaprikával. Ráhelyezzük a húsdarabokat, s úgy pároljuk, hogy mindig csak egy kortynyi vizet öntünk alá. Ha a tyúk félpuha, hozzátesszük a szétnyomott fokhagymát, némi sót, borsot és őrölt köménymagot. Ha a savanyú káposzta túl darabos lenne, akkor apróbbra vágjuk, majd a fazékba helyezzük (a levét nem kell kinyomkodni). Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a káposztát, aminek a tetejére tesszük a beirdalt szalonnaszeleteket. Pároljuk az ételt alacsony lángon. Amikor a tyúk húsa már puha, habarjuk be a tejföllel és liszttel, végül teszteljük az étel sósságát.

Tipp: a tyúkhús hamarabb megpuhul, ha egy éjszakán át hideg, enyhén ecetes vízben áztatjuk. 

Kategória: olcsó.