2009. április 27., hétfő

Kapros-túrós tökpite (olcsó, kiadós egytálétel)

Hozzávalók:
60-70 dkg gyalult főzőtök, 6 tojás, 30 dkg liszt, 20 dkg sütőmargarin, kis doboznyi/zacskónyi tehéntúró (25 dkg), két evőkanál zsemlemorzsa, kevés finomra metélt zellerzöld, friss kapor, só, 1 pohár natúr joghurt (150 v. 175 g).

Elkészítés:
A tök felesleges levét kinyomkodjuk. A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a margarin felével, hozzáadagoljuk az átpasszírozott túrót, a kemény habbá vert tojásfehérjéket, a lisztet és egy kanál zsemlemorzsát. Megsózzuk. A tököt elkeverjük a joghurttal, sok finomra metélt kaporzölddel, illetve kevéske zellerzölddel, esetleg némi őrölt feketeborssal. Egy közepes, de mély tepsit kikenünk a maradék margarinnal, megszórjuk a másik kanál prézlivel. Beleöntjük a tésztát, majd egyenletesen ráterítjük a joghurtos tököt. A tetejét megsózzuk. Közepesen forró sütőben süssük pirulásig, s tálaljuk melegen, 5x5 cm-es kockákra vágva.

Tipp: alkalomadtán a gyalult tököt kb. 60 dkg-nyi zöldbabbal vagy párolt karfiollal is helyettesíthetjük.

Kategória: olcsó.