2009. április 28., kedd

Almás-mazsolás pite (olcsó sütemény kelt tésztából)

Hozzávalók:
1 tojás, 40 dkg finomliszt, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 15 dkg sütőmargarin, tej, egy csipetnyi só, 15 dkg cukor, fahéj, 1 csomag (10 dkg) mazsola, 1 kg édesebb alma, 2 evőkanál búzadara, citromlé.

Elkészítés:
A mazsolát vízbe áztatjuk. A finomlisztet összegyúrjuk 10 dkg margarinnal, a sóval, a tojással, a tejben megfuttatott élesztővel, kevés fahéjjal és 5 dkg cukorral. Némi langyos tej hozzáadagolásával lágy, de nem ragadós tésztát dolgozunk ki belőle. Lefedve kelesszük meleg helyen egy óra hosszáig.

Eközben az almákat meghámozzuk, lereszeljük, s a levének a nagyját (ne mindet!) kinyomkodjuk. Összekeverjük 10 dkg cukorral, fahéjjal, egy-két evőkanál citromlével, a lecsöpögtetett mazsolával, illetve a grízzel.

A megkelt tésztából két lapot nyújtunk. Az egyikkel kibéleljük egy kis margarinnal kikent (mélyebb) tepsi alját, ráhalmozzuk egyenletesen a tölteléket, majd befedjük a másik lappal. Ennek a tetejét vékonyan kenjük meg kevés olvasztott margarinnal, s szurkáljuk meg villával. Közepesen forró, előmelegített tepsiben süssük pirosra.

Kategória: hiperolcsó.
Almás pite mazsolával