2011. december 8., csütörtök

Tejszelet házilag

Jellemzők: a bolti krémes, könnyű tejszeletekre ("Kinder tejszelet") emlékeztető ízű és állagú sütemény.
Elkészítési idő: 180 perc hűtéssel együtt 
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ***


A recept a kétrétegű tejszelettorta összeállítását írja le, ha csak egylaposra sütöd, számítsd a krémhez való alapanyagok felét.

Hozzávalók két tortalaphoz:
  • 2x2 tojás
  • 2x2 evőkanál cukor
  • 2x2 evőkanál búzafinomliszt
  • 2x0,5 teáskanál sütőpor
  • 2x1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2x2 evőkanál meleg víz
  • egy 18 vagy 20 cm átmérőjű kerek tortasütőforma (lehetőleg kapcsos)
Elkészítés (egy laphoz):
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. Egy kistálkában keverd össze a tojásokat a cukorral.
  3. Egy keverőtálban keverd el a lisztet a sütőporral és a kakaóporral. Add hozzá a meleg vizet és a tojásos egyveleget, majd keverőgéppel (esetleg habverővel) elegyítsd a tésztát.
  4. Öntsd a masszát a tortaformába, majd told 12-15 percre a sütőbe. A 12. percben végezz fogpiszkálópróbát.
  5. Az elkészült tortalapokat hűtsd ki.

Hozzávalók a tejkrémhez:
  • 7 dl tej
  • 7 dkg kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál cukor
  • 7,5 dkg fehér csokoládé (egy tábla 3/4-e)
  • 17 dkg sütőmargarin (szobahőmérsékletű)
  • 10 dkg porcukor
A tejkrém elkészítése:
  1. Keverd el kb. 1 dl tejben a kukoricakeményítőt.
  2. A maradék tejet öntsd egy fazékba, tördeld bele a fehér csokoládét, add hozzá a cukrot,majd közepes lángon főzd fel.
  3. Vedd a tűzhelyet takarékra, s keverd a tejhez a kukoricakeményítős oldatot.
  4. Sűrűn kevergetve sűrítsd be a tejkrémet. Hűtsd ki.
  5. A margarint kavard habosra a porcukorral, majd elegyítsd a kihűlt tejkrémmel.

Hozzávalók a mázhoz:
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 3 evőkanál tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 8 dkg sütőmargarin (a tejkrémhez felhasznált kocka maradéka) 
A máz elkészítése:
  1. Gőz fölött olvaszd fel a tejcsokoládét.
  2. Ha felolvadt, keverd el benne a többi hozzávalót.

A torta összeállítása:
  1. A kapcsos tortaformában lévő kihűlt sütilapon oszlasd el a krém felét.
  2. Helyezd rá a másik tortalapot. Erre kerüljön a krém másik fele.
  3. Végül vond be a mázzal a torta tetejét.
  4. Helyezd a tortát legalább 1 órára a hűtőszekrénybe. Fogyaszd hidegen. Nehéz munkád után jó étvágyat a házi finomsághoz!

Összár: a kétlapos változat kb. 1400 - 1700 Ft.
Egyéb elnevezések: tejkrémmel töltött sütemény, tejkrémes torta, tejszelet torta, tejtorta, tejkrémes kakaótorta.