Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *** / ****
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 db 1,2 - 1,5 kg-os egész pecsenyekacsa (frissen vágott vagy mirelit), megtisztítva
- só
- majoránna
- 1 db alma magház nélkül, negyedekbe vágva
- őrölt fekete bors
- 2 evőkanál méz 1,5 dl fehérborban feloldva
- 1 evőkanál étolaj
- kacsasütőedény, sütőtál vagy mély tepsi, alufólia
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
- A megtisztított kacsa megszárított(!) bőrét erősen dörzsöld be sóval és borssal, a belsejét sóval és majorannával. Helyezd az almanegyedeket a tás hasüregébe.
- Rakd a kacsát egy tálba vagy egy mély tepsibe, önts alá kevés vizet. Süsd egy órán át alufóliával vagy a tál tetejével letakarva.
- Távolítsd el a takarást. Kend be a mézes-boros keverékkel az állat bőrét. Tartsd a húsételt a sütőben további 60-70 percen át. Fordítsd meg. Időnként kenegesd meg a baromfi bőrét a tálban képződő lével.
- Amennyiben a kiálló csontok elszenesednének, csavard körbe azokat alufóliával.
- Tálald melegen, párolt káposztával és habos krumplipürével. A pürére kerüljön a kacsa finom szaftjából is! Jó étvágyat!
Összár: 900 - 2000 Ft a kacsa minőségétől és méretétől függően (2011)
Egyéb elnevezések: kacsasült fehérborosan - mézesen