Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók: 40 dkg zöldbab vagy sárga vajbab, 1 babérlevél, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem (opcionális), fél pohár (kb. 85 g) tejföl / natúr joghurt / kefir, 2 evőkanál liszt, 1 kávéskanál édesnemes pirospaprika, 1 evőkanál ecet, 1 teáskanál cukor.
Elkészítés:
- Tisztítsd meg a babot és ha nyers babot használnál, akkor törd apró darabokra. (Ha mirelit vagy konzerv alapanyagot használsz, nem kell.)
- Tedd oda főni 1 liter enyhé sós vízben, társíts a babdarabok mellé egy babérlevelet.
- A hagymát és a fokhagymát vágd apró kockákra. A petrezselymet aprítsd fel egy alapos öblítés után.
- Az olajat forrósítsd fel, majd pirítsd meg benne a lisztet. Add hozzá a vöröshagymát és ha ez megpirult, a fokhagymát. Szórd meg pirospaprikával és a petrezselyemmel, majd süsd még ezeket a hozzávalókat egy-két percig. Keverd bele a tejfölt (vagy kefirt, joghurtot).
- Keverd el csomómentesen a babban a sűrítményt.
- Ha felfőtt a főzelék, ízesítsd ízlés szerint cukorral és ecettel / citromlével.
- Illik mellé a natúr sertésszelet, a nem túl fűszeres grillezett vagy fokhagymás csirkecomb, a fasírt és a tükörtojás.
Megjegyzés: lehet, hogy kicsit bizarrul hangzik, de nyáron, ha van friss gyümölcs, két-három maroknyi magozott meggyel elkészítve, s behűtve nagyon ízletes étek.
Egyéb elnevezések: Meggyes zöldbabfőzelék