2011. november 28., hétfő

Töltött paprika egyszerűen

Jellemzők: hagyományos magyar étel. Általában puha kenyeret vagy főtt krumplit fogyasztunk mellé. Egyes tájegységeken tejföllel locsolják meg a zöldséggel burkolt húsgombócok tetejét, hasonlóan a töltött káposztához. A zsírszegény ételeket kedvelők nyugodtan kicserélhetik a receptben szereplő darált sertéshúst pulykára.
Elkészítési idő: 100 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 40 dkg darált, zsírszegény sertéshús
  • 8 nagyobb (vagy ezek hiányában 12 közepes) tölteni való paprika megtisztítva, kicsumázva
  • 1 nagy üveges sűrű paradicsompüré
  • 1 evőkanál sertészsír VAGY 1 evőkanál étolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma (egészben)
  • 1 kisebb tojás
  • só ízlés szerint
  • 12 dkg rizs enyhén sós vízben félpuhára főzve, átmosva és leszűrve
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • cukor ízlés szerint
  • 0,5 teáskanál őrölt fekete bors

Elkészítés:
  1. A rizst elegyítsd a darált hússal, legalább 1 teáskanál sóval, a borssal és a tojással.
  2. A masszát alakítsd 8 (vagy 12) egyforma méretű gombóccá, majd töltsd meg ezekkel a kicsumázott paprikákat.
  3. Öntsd egy nagyobb lábasba a paradicsompürét, majd hígítsd fel 8 deciliter vízzel.
  4. Pottyansd az edénybe az egész hagymát és a töltött zöldségeket. Kapcsolj alá mérsékelt tüzet. Főzd fedővel félig letakarva 65-70 percig.
  5. Amikor a hús és a rizs már puha, emeld ki a hagymát. Készíts a zsiradékból és a lisztből világos rántást. Hígítsd ezt föl két dl vízzel, majd add a paprikához.
  6. Sűrítsd be az ételt a rántással, az edényt tartsd még mindig alacsony lángon. Olykor óvatosan kavard át a paradicsomos szaftot. Ízesítsd kevés cukorral és ha kell, sóval.
  7. Tálald melegen, friss kenyérrel vagy főtt burgonyával. Jó étvágyat!

Tipp: ha nincs elegendő mennyiségű paprikád (ez főleg télen vagy tavasszal fordulhat elő), akkor vágd nagyobb csíkokra a zöldséget, s főzd így a paradicsommártásban. A húsgombócok - értelemszerűen - "paprikasapka" nélkül kerülnek a kondérba.

Összár: szezontól függően 800 - 950 Ft (2011)