Elkészítési idő: 100 perc
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 40 dkg darált, zsírszegény sertéshús
- 8 nagyobb (vagy ezek hiányában 12 közepes) tölteni való paprika megtisztítva, kicsumázva
- 1 nagy üveges sűrű paradicsompüré
- 1 evőkanál sertészsír VAGY 1 evőkanál étolaj
- 1 kis fej vöröshagyma (egészben)
- 1 kisebb tojás
- só ízlés szerint
- 12 dkg rizs enyhén sós vízben félpuhára főzve, átmosva és leszűrve
- 1 púpozott evőkanál liszt
- cukor ízlés szerint
- 0,5 teáskanál őrölt fekete bors
Elkészítés:
- A rizst elegyítsd a darált hússal, legalább 1 teáskanál sóval, a borssal és a tojással.
- A masszát alakítsd 8 (vagy 12) egyforma méretű gombóccá, majd töltsd meg ezekkel a kicsumázott paprikákat.
- Öntsd egy nagyobb lábasba a paradicsompürét, majd hígítsd fel 8 deciliter vízzel.
- Pottyansd az edénybe az egész hagymát és a töltött zöldségeket. Kapcsolj alá mérsékelt tüzet. Főzd fedővel félig letakarva 65-70 percig.
- Amikor a hús és a rizs már puha, emeld ki a hagymát. Készíts a zsiradékból és a lisztből világos rántást. Hígítsd ezt föl két dl vízzel, majd add a paprikához.
- Sűrítsd be az ételt a rántással, az edényt tartsd még mindig alacsony lángon. Olykor óvatosan kavard át a paradicsomos szaftot. Ízesítsd kevés cukorral és ha kell, sóval.
- Tálald melegen, friss kenyérrel vagy főtt burgonyával. Jó étvágyat!
Tipp: ha nincs elegendő mennyiségű paprikád (ez főleg télen vagy tavasszal fordulhat elő), akkor vágd nagyobb csíkokra a zöldséget, s főzd így a paradicsommártásban. A húsgombócok - értelemszerűen - "paprikasapka" nélkül kerülnek a kondérba.
Összár: szezontól függően 800 - 950 Ft (2011)