2011. november 25., péntek

Lengyel krumplisaláta I. (kolbászos)

Jellemzők: finom, laktató egytálétel kolbásszal és zellerrel. Íze édeskés-savanykás. Melegen, önálló fogásként fogyasztandó.
Elkészítési idő: burgonyafőzés + 20-25 perc 
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****

Hozzávalók négy adaghoz:
  • 10 db kb. 5 cm-es nagyságú burgonya héjában megfőzve, lehéjazva, majd 2x2 cm-es kockákra vágva
  • 1 szál füstölt kolbász felkarikázva
  • 1 szál lecsókolbász felkarikázva
  • 2 evőkanál étolaj vagy vaj
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 dl víz
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 1 teáskanál őrölt mustármag
  • 1 kisebb gumó zeller megtisztítva, lereszelve
  • 1 zellerzöld apróra vágva
  • 1 maroknyi zöldpetrezselyem apróra vágva
  • 1 kisebb vöröshagyma vékonyan felkarikázva
  • 2 evőkanál alma- vagy fehérborecet
  • egy nagy serpenyő

Elkészítés:
  1. Hevítsd fel egy serpenyőben az étolajat, majd süsd meg benne a két különböző kolbász karikáit pirosra.
  2. Emeld ki a kolbászkarikákat egy tányérra. Tartsd a serpenyőt közepes lángon. Szórd a maradék zsiradékhoz a zellerreszeléket, a mustármagot és a cukrot. Kevergesd fortyogásig, majd keverd hozzá a lisztet.
  3. Öntsd fel a serpenyő tartalmát a vízzel és az ecettel. Szórd hozzá az ételízesítőt, majd kavargatva főzd sűrűsödésig.
  4. Óvatos mozdulatokkal forgasd át a mártásban a kolbászkarikákat, a krumplit, a hagymát, a felaprított petrezselymet és zellert. Vigyázz, ne törjön szét a burgonya! Forrósítsd át az egészet.
  5. Tálald melegen. Jó étvágyat!
Összár: leginkább a kolbászfélék árától  / minőségétől függően 700 - 1100 Ft (2011)

Egyéb elnevezések: lengyel burgonyasaláta, meleg krumplisaláta, kolbászos krumplisaláta.