Elkészítési idő: 70-75 perc
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 2 szál májas hurka (vagy 1 májas, 1 véres ízlés szerint, vagy hurkatöltelék)
- 4 savanyú alma meghámozva, magházától megfosztva, negyedekbe vágva
- kb. 80 dkg savanyú káposzta átmosva és kinyomkodva
- 1 kisebb fej vöröshagyma apró kockákra vágva
- 1 teáskanál (alma)ecet
- 1 evőkanál cukor
- só
- őrölt feketebors
- 2 evőkanál zsír vagy étolaj
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
- A zsiradékon fonnyaszd meg a hagymakockákat, majd add hozzá az átmosott káposztát. Fűszerezd sóval, borssal, cukorral.
- Párold a káposztát félpuhára.
- Öntsd egy tűzálló tál aljára.
- Szúrd ki a hurkákat, majd oszlasd el a káposztán egyenletesen a bél tartalmát.
- A negyedekbe vágott almát helyezd el a hurkaréteg tetején.
- Szórd meg őrölt szegfűszeggel és önts rá kb. fél deciliter ecetezett vizet.
- Süsd előmelegített, 200 Celsius fokos sütőben 40 percig.
- Jó étvágyat!
Egyéb elnevezések: szabolcsi káposztás hurka.