2011. november 10., csütörtök

Savanyú káposztás hurka

Jellemzők: olcsó, laktató, rakottas, magyaros, szabolcsi eredetű étel.
Elkészítési idő: 70-75 perc 
Nehézségi fok: haladóknak 
Olcsósági faktor: ****



Hozzávalók négy adaghoz:
  • 2 szál májas hurka (vagy 1 májas, 1 véres ízlés szerint, vagy hurkatöltelék) 
  • 4 savanyú alma meghámozva, magházától megfosztva, negyedekbe vágva
  • kb. 80 dkg savanyú káposzta átmosva és kinyomkodva
  • 1 kisebb fej vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1 teáskanál (alma)ecet
  • 1 evőkanál cukor
  • őrölt feketebors
  • 2 evőkanál zsír vagy étolaj
  • fél teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés:
  1. A zsiradékon fonnyaszd meg a hagymakockákat, majd add hozzá az átmosott káposztát. Fűszerezd sóval, borssal, cukorral. 
  2. Párold a káposztát félpuhára.
  3. Öntsd egy tűzálló tál aljára.
  4. Szúrd ki a hurkákat, majd oszlasd el a káposztán egyenletesen a bél tartalmát.
  5. A negyedekbe vágott almát helyezd el a hurkaréteg tetején.
  6. Szórd meg őrölt szegfűszeggel és önts rá kb. fél deciliter ecetezett vizet.
  7. Süsd előmelegített, 200 Celsius fokos sütőben 40 percig.
  8. Jó étvágyat!

Egyéb elnevezések: szabolcsi káposztás hurka.