2011. november 19., szombat

Mákos - mazsolás pite (kevert tésztából)

Jellemzők: gyorsan elkészülő, egyszerű sütemény
Elkészítési idő: 15 perc bekeverés + 30-35 perc sütés
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****


Hozzávalók egy tepsinyi adaghoz:
  • 4 tojás
  • 3 dl tej
  • 25 dkg darált mák
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 pici csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg mazsola apró darabokra vágva (helyettesítheted apró darabokra vágott meggyel is)
  • egy nagyobb tepsi, zsiradékkal kikenve és liszttel vékonyan meghintve
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokosra.
  2. Az egész tojásokat keverd habosra a cukorral.
  3. Folyamatosan kevergesd, adagold hozzá a sót és a sütőport, evőkanalanként add hozzá a lisztet, a tejet és a mákot.
  4. Ha a massza homogénné vált, kavard el benne a mazsoladarabokat.
  5. Öntsd a keverőtál tartalmát a kikent, kilisztezett tepsibe.
  6. Told a tepsit 30-35 percre a sütőbe. A 30. percél végezz fogpiszkálópróbát.
  7. Ha kihűlt, hintsd meg porcukorral a tetejét, s szeleteld fel.
  8. Jó étvágyat!

Elnevezések: mákos - mazsolás lepény, máklepény, kevert mákos, kavart mákos, mákos kocka.