2011. november 11., péntek

Kakaós almaszalámi

Jellemzők: élelmi rostokban bővelkedő édes csemege. Macerás elkészíteni, de a végeredmény csodálatos.
Elkészítési idő: 60 perc + 2 nap szikkasztás
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ****



Hozzávalók egy nagyobb rúdhoz:
  • nettó 50 dkg meghámozott, magházától megfosztott lereszelt alma
  • 50 dkg kristálycukor
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag (10 dkg) mazsola

Elkészítés:
  1. Tedd oda lassú tűzre párolódni az almát a vajjal és 45 dkg cukorral. Vizet nem kell hozzá önteni, viszont folyamatosan kell kavargatni, mert a magas cukortartalom miatt könnyen odakapódhat.
  2. Ha a rostjaira szétfőtt az alma, add hozzá a darált diót, a mazsolát és a kakaóport. Nagyon lassú lángon, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg sűrű, formázható masszává nem válik a lábas tartalma.
  3. Hűtsd ki a masszát, majd a maradék 5 dkg kristálycukorral megszórt gyúródeszkára halmozd azt fel vékony henger alakban. Hempergesd, hogy a henger külsejére rátapadjon a cukor java.
  4. Rakd a rudat legalább két napra hideg, hűvös, semmiképp sem penészfertőzés-veszélyes helyre, hogy megszikkadjon.
  5. Tálalás előtt vágd vékony szeletekre.
  6. Jó étvágyat!