Elkészítési idő: 60 perc + 2 nap szikkasztás
Nehézségi fok: haladóknak
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók egy nagyobb rúdhoz:
- nettó 50 dkg meghámozott, magházától megfosztott lereszelt alma
- 50 dkg kristálycukor
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag (10 dkg) mazsola
Elkészítés:
- Tedd oda lassú tűzre párolódni az almát a vajjal és 45 dkg cukorral. Vizet nem kell hozzá önteni, viszont folyamatosan kell kavargatni, mert a magas cukortartalom miatt könnyen odakapódhat.
- Ha a rostjaira szétfőtt az alma, add hozzá a darált diót, a mazsolát és a kakaóport. Nagyon lassú lángon, folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg sűrű, formázható masszává nem válik a lábas tartalma.
- Hűtsd ki a masszát, majd a maradék 5 dkg kristálycukorral megszórt gyúródeszkára halmozd azt fel vékony henger alakban. Hempergesd, hogy a henger külsejére rátapadjon a cukor java.
- Rakd a rudat legalább két napra hideg, hűvös, semmiképp sem penészfertőzés-veszélyes helyre, hogy megszikkadjon.
- Tálalás előtt vágd vékony szeletekre.
- Jó étvágyat!