Elkészítési idő: 90 perc (krumplifőzéssel, gyúrással együtt)
Nehézségi fok: közepesen egyszerű
Olcsósági faktor: *****
Hozzávalók 6-8 adaghoz:
- 1 kg hibátlan, lisztes burgonya héjában megfőzve, kihűtve
- kb. 15-20 dkg búzafinomliszt
- 2 tojássárgája (opcionális, ettől gusztusosabb színt nyer a tészta)
- só
- őrölt feketebors (opcionális)
Elkészítés:
- A kihűtött krumplit alaposan törd át vagy nyomd át krumplinyomón.
- Ízesítsd sóval, esetleg borssal.
- Add hozzá a tojássárgáját és keverd el a krumplipépben.
- Evőkanalanként kezdd el a krumplihoz adagolni a lisztet.
- Adagold addig a lisztet és gyúrd addig, amíg a tészta jól formázhatóvá nem válik.
- A kapott masszát tedd egy kilisztezett gyúródeszkára és gyúrd át még egyszer alaposan.
- Sodorj a masszából hosszú, 1,2-1,5 cm átmérőjű rudakat. majd szabdald ezeket 2 cm-es galuskákra. Minden darab tetejét nyomd le egy darab villával, így nyeri el a gnocchi a bordás hátát.
- Ha le szeretnéd fagyasztani, tedd őket tálcára úgy, hogy ne ragadjanak össze. A tálcákat told a fagyasztóba, majd 30 perc múlva rakd át őket nejlonzsákba, s helyezd a zacskókat vissza a jeges klímába. Így garantáltan nem tapadnak egymáshoz.
- A kész galuskákat bő, lobogó, enyhén sós vízben főzd ki. A vízhez tégy egy teáskanálnyi vajat, margarint vagy étolajat. Olaszország egyes tájain enyhén sózott tejben főzik ki a gnocchit.
- Tálald szószokkal leöntve. Jó étvágyat!