Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi fok: egyszerű
Olcsósági faktor: ****
Hozzávalók négy adaghoz:
- 1 zacskó (50 dkg) spagetti vagy fusilli nem túl puhára főzve, leszűrve
- 1 nagy üveges (350 g) sűrű paradicsompüré (vagy ha szezonja van, 1 kg paradicsom)
- 30 dkg darált sertés- vagy marhahús (esetleg pulykahús), akár vegyesen is
- 1 nagy vöröshagyma apró kockákra vágva
- 3 evőkanál (olíva)olaj
- 4 gerezd fokhagyma összezúzva
- só
- őrölt fekete bors
- szárított vagy friss bazsalikom
- szárított vagy friss oregánó
- 2 szem egész szegfűszeg vagy kevéske őrölt
- fél teáskanál őrölt pirospaprika
- szárított vagy friss zellerlevél
- friss vagy szárított kakukkfű
- kristálycukor ízléstől és a paradicsomsűrítmény édességétől függően
- 1 pici gumó zeller
- 1 nagy sárgarépa
- reszelt sajt ízlés szerint (opcionális)
Elkészítés:
- A hagymát párold meg az olajon, majd pirítsd meg rajta a húst.
- Reszeld a húshoz a zellert és a sárgarépát. Kevergesd pár percig.
- Öntsd fel a sűrű paradicsompürével, illetve 2,5 dl vízzel. Ízesítsd sóval, pirospaprikával, fokhagymával, borssal. Fedő alatt, kis lángon tartva párold 25 percig.
- Ízesítsd a mártást a különböző fűszerekkel, s ha szükséges, cukorral és sóval. (A bazsalikom és az oregánó elengedhetetlen.) Főzd fedő nélkül, folyamatosan kevergetve további 5 percig.
- Tálald forrón a tányérokba helyezett tésztahalmokra szedve, reszelt sajttal megszórva. Jó étvágyat!
Tipp:
- még finomabb lesz a bolognai spagetti, ha a tészta és a mártás keverékét egy zsiradékkal kikent tálba teszed, a tetejét vastagon meghinted reszelt sajttal, majd forró sütőben tartod a sajt pirulásáig;
- gombával, baconnel és/vagy egy pici darab füstölt hússal gazdagítva különleges ízt nyer a paradicsomos szósz.
Összár: tésztával, paradicsompürével és 10 dkg trappista sajttal számolva 850 - 1000 Ft (2011)
Egyéb elnevezések: bolognai mártás recept, spaghetti bolognese egyszerűen.