Hozzávalók: 1 dl langyos tej, kiskanálnyi cukor, 2,5 dkg élesztő, 35 dkg finomliszt átszitálva, 20 dkg darált tepertő, 2 tojás sárgája és fehérje különválasztva, 1 evőkanál sertészsír, 1 pohár tejföl (175 g), só, bors.
Elkészítés:
- A tejet cukrozd meg, melegítsd fel és oldd fel benne az élesztőt.
- A lisztet szitáld egy nagy gyúrótálba, öntsd hozzá a cukros-élesztős tejet, a szobahőmérsékletű tejfölt, add hozzá a két tojás sárgáját, a ledarált tepertőt, sózd és borsozd.
- A masszát alaposan dolgozd ki, s keverj el benne egy evőkanálnyi zsírt.
- Formázz belőle egy nagy cipót.
- Langyos helyen, letakart tálban keleszd közel másfél órát.
- Ha megkelt, nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra a tésztát és szaggass ki belőle pogácsákat (apróbbakat).
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokosra.
- Tedd a pogácsákat sütőlemezekre, takard le ruhával, majd keleszd még kb. 10-15 percet.
- A maradék tojásfehérjét vidd fel egy kenőtollal vagy kenőecsettel a pogácsák tetejére.
- Nyomd a sütőlemezeket a felforrósított tepsibe. Süsd addig, amíg a tésztadarabok teteje piros nem lesz.