2011. október 14., péntek

Sajtos makaróni - 40 perc alatt kész!

Sok elfoglaltság közepette gyors ebédnek, vacsorának bizonyul a szénhidrátban dús sajtos makaróni, a konyhában kevésbé angyalok is elkészíthetik, hiszen egyszerű, mint az egyszer egy.
Hozzávalók: 40 dkg sós vízben főtt (lehetőleg durum) makaróni,  2 közepes fej vöröshagyma felkockázva, 3 evőkanál (olíva)olaj, 3-4 evőkanál liszt, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál mustár, 20 dkg reszelt sajt, 5 dl tej, bors, só, egy kis konzervnyi paradicsompüré, oregánó, bazsalikom, őrölt pirospaprika.

Elkészítés: az olajon fonnyaszd meg a hagymát. Egy másik tálban keverj el 1 dl  tejet csomómentesre a liszttel. Add hozzá a fonnyasztott hagymához, majd öntsd hozzá a többi tejet is. Ízesítsd az egyveleget mustárral, borssal, ízlés szerint sóval, pirospaprikával, oregánóval és bazsalikommal, illetve a megzúzott fokhagymával. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsd be a szószt. Ha besűrűsödött, szórj bele 15 dkg reszelt sajtot, majd lassú tűzön addig kavargasd, amíg el nem olvadnak a sajtdarabok.  

A főtt tésztát tedd egy margarinnal kikent üveg sütőedénybe (jénaiba), öntsd rá a sajtos szószt, szórd meg a tetejét a prézlivel és a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben süsd kb. 10-15 percig, amíg meg nem barnul az étel teteje.

Tipp: paradicsompüré helyett használhatsz friss paradicsomdarabokat is.

További elnevezések: makaróni sajttal, csőben sült makaróni