Hozzávalók négy személyre: 1 kg - 1,2 kg burgonya, őrölt édesnemes fűszerpaprika,10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy hagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom (vagy konzervlecsóból fél üveggel), fél pohár tejföl, só, bors.
Elkészítés:
- A burgonyát vágd karikákra.
- A felcsíkozott szalonnát süsd meg pirosra. Szórd meg pirospaprikával. Dobd hozzá a csíkokra vágott hagymát és a feldarabolt zöldségeket (lecsóalap). Adj hozzá kevés vizet, s párold puhára.
- Egy zsírral kikent tepsibe helyezd bele a krumplit, sózd, borsozd, majd öntsd le előbb a lecsóval. A tetején oszlasd el a tejfölt. Kevés vizet is tehetsz hozzá.
- Forró sütőben süsd addig, amíg a krumpli meg nem puhul és a tejföl meg nem pirul. A burgonyát fedd le alufóliával a sütési idő első háromnegyede alatt.
- Fűszeres hússzeleteket is tehetsz a tetejére (opcionális).
Egyéb elnevezések: rácburgonya, rácos burgonya, rácos krumpli egyszerűen.