2011. október 27., csütörtök

Ráckrumpli egyszerűen, olcsón

Univerzális burgonyaétel: önmagában is fogyasztható, sültek mellé is kiváló, de olcsó húspótlókhoz (sült kolbász, sült virsli, sült krinolin) szintén jól passzol.


Hozzávalók négy személyre: 1 kg - 1,2 kg burgonya, őrölt édesnemes fűszerpaprika,10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy hagyma, 2 zöldpaprika, 2 paradicsom (vagy konzervlecsóból fél üveggel), fél pohár tejföl, só, bors.

Elkészítés:
  1. A burgonyát vágd karikákra.
  2. A felcsíkozott szalonnát süsd meg pirosra. Szórd meg pirospaprikával. Dobd hozzá a csíkokra vágott hagymát és a feldarabolt zöldségeket (lecsóalap). Adj hozzá kevés vizet, s párold puhára.
  3. Egy zsírral kikent tepsibe helyezd bele a krumplit, sózd, borsozd, majd öntsd le előbb a lecsóval. A tetején oszlasd el a tejfölt. Kevés vizet is tehetsz hozzá.
  4. Forró sütőben süsd addig, amíg a krumpli meg nem puhul és a tejföl meg nem pirul. A burgonyát fedd le alufóliával a sütési idő első háromnegyede alatt.
  5. Fűszeres hússzeleteket is tehetsz a tetejére (opcionális).

Egyéb elnevezések: rácburgonya, rácos burgonya, rácos krumpli egyszerűen.