Hozzávalók 8-10 tányérhoz: 1 fél sertésfej, 2 sertésköröm, 1 sertésfarok, esetleg fül vagy bőrke a sűrűbb állagért; továbbá: 1 sárgarépa, 4 gerezd fokhagyma, kevés csilipaprika, 1 petrezselyemgyökér, pici darab zeller és ugyanekkora karalábé, só, bors.
Elkészítés:
- Alaposan mosd meg, tisztítsd meg a sertéshúsokat. Vágd kisebb darabokra (de ne túl aprókra, mert szétfőnek).
- Áztasd húsz percre forró vízbe a húsdarabokat.
- Öntsd le ezt a vizet és mosd át újra a húst.
- Tedd oda főni kb. 2,5 liter hideg vízben. TAKARÉKLÁNGON FŐZD!
- Ha felforrt, szedd le a habját.
- Tedd bele egészben a megtisztított zöldségeket, az egészben hagyott hagymát (lehetőleg héjastul), héj nélkül a fokhagymát, 12 szem egész borsot és egy kis csilit.
- Főzd addig lassú tűzön, amíg a csontról nem kezd el leválni a hús. Fedővel háromnegyedig takard le a fazekat.
- Csontozd ki a húst, és vágd ízlésesen apró darabokra. A hagymaféléket dobd ki, a zöldségeket aprítsd fel kockákra vagy karikákra.
- Szűrd porcelán- vagy üvegtányérokba a levet. Minden tányér aljára kerüljön egy kis hús és egy kis zöldség.
- Dermeszd meg hideg helyen, pár óra múlva már fogyasztható.
- Tálalásnál a tetejét szórd meg borssal, pirospaprikával, de erős paprikával is kínálhatod.
Készülhet némi füstölt hús hozzáadásával, vagy gyökérzöldségek nélkül is.