2011. október 22., szombat

Olcsó kocsonya egyszerűen

Itt vannak a hidegek, így bátran nekifoghatsz a kocsonya megfőzésének. Az étel előnye, hogy akár egy hétig is eláll hűvös helyen. Ezer és ezer recept létezik a jó kocsonyáról, itt egy gazdaságosabb megoldást olvashatsz.




Hozzávalók 8-10 tányérhoz: 1 fél sertésfej, 2 sertésköröm, 1 sertésfarok, esetleg fül vagy bőrke a sűrűbb állagért; továbbá: 1 sárgarépa, 4 gerezd fokhagyma, kevés csilipaprika, 1 petrezselyemgyökér, pici darab zeller és ugyanekkora karalábé, só, bors.

Elkészítés:  

  1. Alaposan mosd meg, tisztítsd meg a sertéshúsokat. Vágd kisebb darabokra (de ne túl aprókra, mert szétfőnek).
  2. Áztasd húsz percre forró vízbe a húsdarabokat. 
  3. Öntsd le ezt a vizet és mosd át újra a húst.
  4. Tedd oda főni kb. 2,5 liter hideg vízben. TAKARÉKLÁNGON FŐZD!
  5. Ha felforrt, szedd le a habját.
  6. Tedd bele egészben a megtisztított zöldségeket, az egészben hagyott hagymát (lehetőleg héjastul), héj nélkül a fokhagymát, 12 szem egész borsot és egy kis csilit.
  7. Főzd addig lassú tűzön, amíg a csontról nem kezd el leválni a hús. Fedővel háromnegyedig takard le a fazekat.
  8. Csontozd ki a húst, és vágd ízlésesen apró darabokra. A hagymaféléket dobd ki, a zöldségeket aprítsd fel kockákra vagy karikákra.
  9. Szűrd porcelán- vagy üvegtányérokba a levet. Minden tányér aljára kerüljön egy kis hús és egy kis zöldség.
  10. Dermeszd meg hideg helyen, pár óra múlva már fogyasztható.
  11. Tálalásnál a tetejét szórd meg borssal, pirospaprikával, de erős paprikával is kínálhatod.
Egyéb elnevezés: sertéskocsonya.

Készülhet némi füstölt hús hozzáadásával, vagy gyökérzöldségek nélkül is.