- 15 dkg vaj
- 5 tojás
- 15 dkg darált dió
- 3 evőkanál sütőrum
- 1 teáskanál sütőpor
- csipetnyi őrölt fahéj
- 1 egész citrom héja
- dióaroma
- 15 dkg porcukor
- vegyes gyümölcslekvár
- A cukormázhoz (fondanthoz): 25 dkg porcukor, 2 evőkanál forró víz, fél citrom leve, 20 csepp piros ételszínezék.
Elkészítés:
- A vajat habosra keverjük.
- A tojások fehérjét és sárgáját elválasztjuk egymástól.
- Elvegyítjük a vajban a tojások sárgáit, a darált diót, egy csipetnyi őrölt fahéjat, egy leheletnyi sót, kevéske sütőport, a porcukrot, egy egész citrom lereszelt héját és egy félnek a levét.
- Hozzáadjuk a tojások keményre vert habját. Alaposan kikavarjuk.
- Kilisztezett, margarinnal kikent kör alakú formatepsiben háromnegyed órát sütjük.
- Amikor kihűlt, kettévágjuk a lapot, megkenjük vékony rétegben vegyes gyümölcslekvárral (használhatunk szilvalekvárt, ribizli-, málna- vagy narancsízt is).
- A porcukorból, a fél citrom levéből, a két evőkanál vízből és az ételfestékből piros fondant főzünk.
- A fondant-nal bevonjuk a tortát. Használhatunk zöld ételfestéket is.
- Néhány fél diószemmel vagy marcipánnal tegyük ünnepivé.