2011. október 14., péntek

Karácsonyi rumos diótorta

Hozzávalók: 

  • 15 dkg vaj
  • 5 tojás
  • 15 dkg darált dió
  • 3 evőkanál sütőrum
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 egész citrom héja
  • dióaroma
  • 15 dkg porcukor
  • vegyes gyümölcslekvár
  • A cukormázhoz (fondanthoz): 25 dkg porcukor, 2 evőkanál forró víz, fél citrom leve, 20 csepp piros ételszínezék.



Elkészítés: 

  1. A vajat habosra keverjük.
  2. A tojások fehérjét és sárgáját elválasztjuk egymástól.
  3. Elvegyítjük a vajban a tojások sárgáit, a darált diót, egy csipetnyi őrölt fahéjat, egy leheletnyi sót, kevéske sütőport, a porcukrot, egy egész citrom lereszelt héját és egy félnek a levét. 
  4. Hozzáadjuk a tojások keményre vert habját. Alaposan kikavarjuk.
  5. Kilisztezett, margarinnal kikent kör alakú formatepsiben háromnegyed órát sütjük.
  6. Amikor kihűlt, kettévágjuk a lapot, megkenjük vékony rétegben vegyes gyümölcslekvárral (használhatunk szilvalekvárt, ribizli-, málna- vagy narancsízt is).
  7. A porcukorból, a fél citrom levéből, a két evőkanál vízből és az ételfestékből piros fondant főzünk.
  8. A fondant-nal bevonjuk a tortát. Használhatunk zöld ételfestéket is.
  9. Néhány fél diószemmel vagy marcipánnal tegyük ünnepivé.