2011. október 14., péntek

Egyszerű tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg sertés- vagy libazsír (ettől lesz ízes és sokáig friss!)
  • 1,5 dl langyos tej
  • 150 g (egy pohár) zsírszegény tejföl
  • két teáskanál cukor
  • 1 tojás


Elkészítés:

  1. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Elmorzsoljuk a zsírt egy kelesztőtálba öntött lisztben.
  3. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, sót, a tejfölt és az élesztős tejet.
  4. Alaposan összedolgozzuk, a massza legyen félkemény.
  5. Kelesszük három órán keresztül, jól letakarva, meleg helyen. Háromnegyed óránként hajtogatva gyúrjuk a tésztát megint.
  6. Ha letelt a kelesztési idő és a tészta jó levegős, szaggassunk belőle pogácsákat.
  7. Helyezzük lemeztepsire és kenjük be a maradék tojásfehérjével.
  8. 200 fokos sütőben süssük aranybarnára.