Hozzávalók: 30 dkg liszt, két evőkanál tejföl, egy teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor, leheletnyi só, 10 dkg cukor, 2 tojás sárgája, nagyon kevés tej, 7,5 dkg sütőmargarin. A töltelékhez: egy üveges magozott meggy vagy kb. 40 dkg friss vagy mirelit, 2 evőkanál búzadara, 2 evőkanál cukor, két tojás fehérje, fahéj.
Elkészítés:
- Gyúrd össze a lisztet a margarinnal, a tejföllel, a cukorral, a sóval és a szódabikarbónával, illetve, ha szükséges, egy kortynyi tejjel.
- Hűvös helyen, letakarva pihentesd másfél óráig a tésztát.
- Deszkán oszd négyfelé a tésztát. Háromnegyednyi részből nyújts egy kerekded tésztalapot, a maradék negyednyi porcióból pedig széles rácsozatot (a képen látottak alapján).
- Béleld ki a sütőformát a nagy lappal.
- Keverd össze a lecsöpögtetett meggyet a cukorral, a grízzel, 3-4 evőkanálnyi meggylével (ami az üvegből maradt), egy tojás keményre vert fehérjéjével, illetve ízlés szerint fahéjjal
- Kend a tölteléket a nagy tésztalapra egyenletesen.
- Rácsozd be a sütemény tetejét.
- Hajtsd befelé a kilógó széleit a tésztának (vagy csipkedd le).
- A maradék tojásfehérjével vékonyan kend be a rácsozatot, így szép fényes lesz.
- Forró, előmelegített sütőben süsd meg.