2009. április 8., szerda

Pulykahússal töltött hagyma

Hozzávalók:
8 hatalmas, egyforma méretű, édes, nem csípős vöröshagyma, 20 dkg darált pulykahús, 6-7 dkg rizs, 1 dl étolaj, 1 húsleveskocka, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.

Elkészítés:
A meghámozott hagymákat egészben főzzük 8-10 percig sós vízben (majdnem vajpuha állagúra). A tetejét levágjuk, a belsejét kikanalazzuk óvatosan, hogy a külső héj ne sérüljön. A kiszedett részt pépesítjük. Felhevített étolajban a darált húst, rizst, a tört fokhagymát, a pépesített hagymát némi sóval 5-6 percig melegítjük, tört borssal fűszerezzük, majd egy pohárnyi vízzel felöntve addig pároljuk, amíg el nem párolog a fölös víz (lassú tűzön!). Ha a töltelék langyos, megtöltjük vele a hagymákat, tűzálló agyagtálba tesszük őket, majd felöntjük húslével, amelyet 2 dl vízből és egy húsleveskockából készítettünk. Közepes fokozaton felmelegített sütőbe tesszük kb. 20 percre. Akkor jó, ha a hagymák némi piros színt kapnak.

Összköltség: kb. 500-600 Ft.